Ziarul Vaii Jiului.ro: O altfel de şcoală / Reînvie dragostea pentru învăţătură

Lamura 0
Ziarul Vaii Jiului.ro: O altfel de şcoală / Reînvie dragostea pentru învăţătură

Ultimele trei luni au fost extrem de productive pentru elevii care participă la activităţile atelierelor din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români”, campania „Descoperă”. Astfel, elevii hunedoreni au reuşit să intre în tainele chimiei şi fizicii într-un mod plăcut şi instructiv.

Cele mai „tari” descoperiri ale copiilor s-au dovedit a fi pigmenţi folosiţi de pictorii secolelor XVIII–XIX, cum sunt celebrul albastru de Voroneţ sau verdele viridian folosit de Vincent van Gogh, sintetizaţi în laborator sub coordonarea profesoarei de chimie Luminiţa Nistor, după multe ore de experiment şi documentare pe internet.

În laboratorul de info-fizică, sub coordonarea profesorului Mircea Nistor, a continuat seria expunerii principiilor inovării. În ultimele săptămâni, copiii au putut să afle cum funcţionează principiul eliminării, care presupune eliminarea părţii sau a proprietăţii deranjante a unui obiect şi păstrarea a ceea ce este strict necesar.

Coordonaţi de profesoara Andreea Tripa, elevii s-au amuzat încercând să „citească” sau să vizualizeze desene, cu ajutorul luminii UV. Copiii au folosit suc de lămâie, vitamina B12, detergent cu înălbitor, cremă de protecţie solară, suc Kinley, săpun, iar cu acestea au preparat amestecuri fluorescente. Cu substanţele obţinute s-au jucat apoi, desenând cu beţişoare igienice texte pe care le-au relevat ulterior, aplicând deasupra lor o lampă cu lumină UV.

O altă grupă, copiii din grupa profesoarei Claudia Damian, a învăţat câte ceva despre modul în care se formează urina, dar şi despre compoziţia chimică a acesteia.

„Descoperă” este campania prin care 60 de copii din municipiul Hunedoara sunt sprijiniţi să înveţe experimental ştiinţele (fizică, biologie, chimie, informatică) în laboratoare dedicate, prin intermediul asociaţiei APAC Hunedoara. Campania face parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români” şi îi are ca grup-ţintă pe elevii dezavantajaţi din Hunedoara, cunoscută ca zonă cu şomaj ridicat, venituri mici şi familii destrămate, după plecarea multor părinţi la muncă, în străinătate. Campania „Descoperă” se derulează pe parcursul a trei ani, cu începere din septembrie 2010, şi face parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români”, fiind finanţată de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, şi de Guvernul României.

de Mihaela PETROŞAN

Text apărut pe 10.06.2013 în Ziarul Vaii Jiului.ro

Leave A Response »